HQBA 35

Voorversterker HQBA 35

In Europa was het in de 50 en 60er jaren gebruikelijk om naast de z.g. Pick Up ingang in sommige radio’s een bandrecorder aansluiting te plaatsen, ook wel “diode ingang” genoemd.
Deze “ingang” was eigenlijk een ingang en uitgang gecombineerd in een z.g. DIN aansluiting, eerst in het mono tijdperk 3 polig (1= opname 2= gnd 3= weergave) later in stereo 5 polig (1= links en 4= rechts is opname en 3= links en 5 rechts is weergave)
Deze bandrecorder aansluiting had een uitgangspanning van ca 1mV en een vaak onbekende maar redelijk hoge ingangsgevoeligheid van ca 50 tot 200mV.
De naam en de uitgangsspanning van ca 1mV was afkomstig van het gegeven dat een bandrecorder met het opname gedeelte direct achter de detector van een radio (AM) werd geschakeld om een opname te kunnen maken. In het buizentijdperk leverde meestal de diodesectie van de radio als detector, afkomstig van een buis type EABC80 de ca 1mV uitgangsspanning voor opname. De triodesectie van deze zelfde buis was verantwoordelijk voor de wat hoger liggende eerder genoemde ingangsgevoeligheid. De meestal er achter geschakelde EL84 buis en uitgangstrafo leverde het signaal aan de luidspreker.

De versterkers uit die tijd conformeerden hun gegevens aan die van de radio’s en hadden dus naast microfoon ingangen ongeveer dezelfde in en uitgangswaarden.
Met de komst van Japanse bandrecorders en andere apparatuur werd de term “lijn ingang cq uitgang” hier in Europa geïntroduceerd, tegelijk met de wanorde in de betreffende signaalniveaus.
Geen enkele fabrikant nam het voortouw om een normalisatie door te voeren.
De enigste eigenlijke norm inzake deze parameters is een studionorm, het gegeven 1mW in 600Ω = 775mV, hetgeen in de praktijk dus neerkomt op een ingangsgevoeligheid van 775mV bij de gegeven 600Ω ingangsimpedantie. Alleen deze studionorm werd en wordt daar waar nodig gerespecteerd.

Met de komst van de CD speler en later de DAT recorder/speler in de 80er jaren verdween de echte noodzaak van een voorversterker omdat de ingangsgevoeligheid van de gangbare eindversterkers eigenlijk groot genoeg was voor directe aansturing, meestal ca 1 tot 2Vrms voor volle uitsturing.
De CD speler en DAT recorders leverden gemiddeld 2Vrms met meestal onder de 1kΩ uitgangsimpedantie.
Dat werd in het begin als zeer hoog ervaren.
Voor de CD spelers en de streaming audiospelers van nu is dat nog steeds zo.

Waarom dan een voorversterker?
Gebleken is dat sturing vanuit de signaalbron rechtstreeks een mindere geluidskwaliteit oplevert.
Vaak door misaanpassing en/of variabele uitgangsimpedantie.

De HQBA 35 voorversterker is ontwikkeld met de gedachte om de ingangsgevoeligheid van alle ingangen af te stemmen op het meest voorkomende gebruik en is derhalve zodanig uitgelegd dat alle normale nu gebruikelijke signaalbronnen zonder problemen van oversturing en clipping kunnen worden toegepast.
Ook het gegeven van een zo kort mogelijke signaalweg past in deze filosofie.
De vormgeving moet fraai en luxe zijn.

In de buizentechnologie staat de triode bekend om de eenvoud als versterkend element, en de direct verhitte variant hierop is klankmatig superieur.
Alleen de beste componenten worden standaard toegepast dus ook deze z.g. DHT. (Direct Heated Triode)
Maar ook de andere componenten zoals: Papier in olie condensatoren, MKP condensatoren, Siltech® zilverdraad, 64 stappen ladder volumeregelaar, audiophile weerstanden, relaisgestuurde ingangen, veel point to point bedrading, alle solderingen handgemaakt met zilverhoudend soldeer, keramische buisvoeten, WBT nextgen cinch chassisdelen daar waar echt nodig. Degelijk metaalwerk in en aan de fraaie behuizing.
Zeer solide bouw

Enkele algemene specificaties:

Modificatie niet nodig en mogelijk, alles is al gedaan om het maximale te bereiken.
Signaalweg direct verhitte triode.
Uitgebreide hoogspanning voorziening met veel aandacht voor klankmatige aspecten.
Magnetisch en statisch afgeschermde KEMA keur kwaliteit ringkerntrafo voor de voeding.
Alle gloeidraden en filamenten gevoed met gestabiliseerde gelijkspanningen.
Slechts één condensator (papier in olie), per kanaal in de signaalweg.
Relais sturing ingangen en uitgangen (mute).
Ladderregelaar met 64 stappen voor goede kwaliteit volume dosering.
Alle direct en indirect aanwezige bedrading uitgevoerd in Siltech® goud gedoteerd zilverdraad, handmatig gesoldeerd met zilverhoudend soldeer.
Vertraagde opkomst van hoogspanning na inschakeling van 90sec.
Audiophile kwaliteit weerstanden en condensatoren.
Voor de belangrijkste functies WBT® Nextgen puur zilver cinch chassisdelen (optioneel alle chassisdelen in)
Phono ingang voor externe RIAA versterker.
Beschikt over 5 ingangen en 2 in niveau verschillende uitgangen.
De mogelijkheid om over een analoge, niet in volume te regelen, programma afhankelijke uitgang te beschikken (analoge opname of doorgifte signaal) met duidelijk verlichte markering
De mogelijkheid om mono te luisteren met duidelijk verlichte markering.
Geïntrigeerde naar wens toe te passen spikes in voeten.
Leverbaar in twee kleurstellingen t.w. metallic zilver of metallic champagne.
Metaalwerk naar wens in elke combinatie in chroom of 14 karaats goud.