HQSE 20

Single Ended monoblock buizen eindversterker HQSE 20,

In de audioweergave is de elektronenbuis als versterkend element niet meer weg te denken.
Dat is wel anders geweest, maar de buis is terug van weg…..
Is de buis wel echt weg geweest?
Een klein aandeel audioliefhebbers is buizenversterkers door de jaren heen blijven waarderen.

Met de mogelijkheden van nu, en de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardige componenten is een buizenversterker een moderne mogelijkheid geworden om muziekweergave op een zeer hoog peil te brengen.
De superieure geluidskwaliteit van sommige goed ontworpen buizenversterkers is onomstreden.

In de meer dan 100 jarige geschiedenis van de elektronenbuis zijn echt nieuwe ontwikkelingen sinds de revival in de 80er jaren niet aan de orde geweest en ook niet meer te verwachten, alles was al reeds ontwikkeld en geprobeerd.
Nieuwe inzichten en studies zijn er wel, en deze leiden vaak tot combinaties van reeds al lang bekende schakelingen.
Zo is bijvoorbeeld de in audiokringen bekende SRPP schakeling (Series Regulated Push Pull ook wel Shunt Regulated Push Pull) gepatenteerd in 1940 en oorspronkelijk bedoeld als toepassing in de radarwereld.

Het geluid van vroegere radio’s is bij ouderen nog wel blijven hangen, en bij de jongere generatie wordt dit nog wel eens herontdekt.
Vaak wordt gezegd dat het geluid als warm en muzikaal werd en word ervaren.
Het is met name het principe van de schakeling in veel van die radio’s welke verantwoordelijk wordt gehouden voor de goede geluidskwaliteit van weleer.
Dat principe, de z.g. enkelvoudige versterking was de allereerste vorm van elektronische versterking in het verleden.
Daarbij doorloopt het audio signaal in zijn geheel de schakeling, anders als de balansversterker waar het stuursignaal 180º in fase gedraaid wordt zodat de eindbuizen in tegenfase werken via een speciale balanstransformator.
Beide vormen van schakelen heeft zo zijn voordelen….en nadelen, feit blijft dat het enkelvoudige (Single Ended) principe vaak in verband wordt gebracht met zeer goede geluidskwaliteit, maar moeilijker is te verwezenlijken. Elders op deze website is een verhandeling te vinden omtrent de uitleg van de verschillende principes.

Enkele algemene specificaties

Modificatie niet nodig en mogelijk, alles is al gedaan om het maximale te bereiken.
Echter een kostbare toevoeging, de uitgangstransformator primair en secundair gewikkeld met Siltech® zilverdraad kan optioneel geleverd worden.
De HQSE 20 is een SE versterker welke in dezelfde kwaliteit en uitvoering is gemaakt als de voorversterker HQBA 35 en is uitgevoerd als monoblock.
Deze monoblock uitvoering geeft een maximale kanaalscheiding en beperkt het totaal gewicht, immers buizenversterkers, en zeker de serieuze typen maken gebruik van stevige transformatoren en ook nog smoorspoelen. En deze componenten werken met een verbond van koper en ijzer en zijn dus behoorlijk “gewichtig”.
Monoblock versterkers kunnen dichtbij de luidspreker worden geplaatst, maar natuurlijk ook als een stereoversterker naast elkaar geplaatst worden.
De versterker is opgebouwd met top componenten zoals bekend in de ALFI traditie.
Aansturing geschiedt op een vergelijkbare wijze als in de HQBA 35 voorversterker.
De signaalweg is daardoor zeer kort en ook hier bevindt zich maar weer één hoogwaardige (papier in olie) condensator in die signaalweg.
Er wordt gebruik gemaakt van een zeer krachtige triode welke normaal nu geproduceerd wordt, dus bij eventuele uitval geen gezoek naar bijzondere NOS (New Old Stock) buizen.
De betreffende buis, type EML 520B-V2 levert in deze versterker maximaal 25Wrms in 8Ω en 23Wrms in 4Ω, hetgeen de mogelijkheid biedt om ook met andere lager rendement luidsprekers te werken.
De instelling van de zeer stabiele anodestroom van de buis (bias) is via een fraai meetinstrument in het front van de versterker te controleren en af te lezen.
Een groene led geïntrigeerd in de schaal indiceert het juiste instelpunt.
De speciaal ervoor ontwikkelde uitgangstransformator is het bekende ringkern type met werkelijk excellente prestaties.
De voedingstransformator is een magnetisch en statisch afgeschermd Kema keur ringkern type.
in de eigenlijke versterker wordt gebruik gemaakt van point to point (hardwired) bedrading met Siltech® goud gedoteerd zilverdraad en teflon isolatie.
De hulpschakelingen voor b.v. de gestabiliseerde gelijkstroom gloeidraadvoedingen bevinden zich op hoogwaardige epoxy PCB’s (printkaart) met dikke koper banen.
Alle solderingen zijn hand gesoldeerd met zilverhoudend soldeer.
Buisvoeten in keramische uitvoering, audiophile kwaliteit weerstanden en condensatoren, geen elko’s in het hoogspanning voedingsgedeelte maar alleen “papier in olie” audio condensatoren.
Degelijk metaalwerk in en aan de behuizing, zeer solide gebouwd.
WBT® Nextgen puur zilver cinch chassisdeel als ingang, WBT® hoogwaardige luidspreker aansluitingen.
Fraaie behuizing in dezelfde uitvoering als de HQBA 35 voorversterker, in zilver metallic of champagne metallic met metaaldelen in chroom of 14 karaat goud naar keuze.
Geïntrigeerde naar wens toe te passen spikes in de voeten.